احتمالاً همه ما با استرس (psychological stress) آشنا هستیم. در واقع، تحقیقات نشان داده است که استرس مزمن ممکن است یکی از عوامل خطرناک برای بیماری قلبی باشد. وقتی استرس به یک همراه همیشگی تبدیل شود، میتواند عواقب منفی بسیار جدی بر سلامتی افراد داشته باشد. استرس همچنین میتواند باعث انقباض شریان ها و ایجاد درد قفسه سینه یا حمله قلبی شود. همه افراد به روش های مختلف استرس را احساس میکنند و نسبت به آن واکنش نشان میدهند. میزان استرسی که تجربه میکنید و نحوه واکنش شما به آن میتواند منجر به طیف گستردهای از مشکلات سلامتی شود و به همین دلیل است که دانستن اینکه چه کاری میتوانید در مورد آن انجام دهید بسیار مهم است. این مقاله از وبسایت زیواتک به بررسی ارتباط بین استرس و بیماریهای قلبی میپردازد و نکاتی را برای کاهش اثرات استرس بر قلب ارائه میدهد. با ما همراه باشید.
آنچه برای یک نفر استرس زا است برای دیگری نیست. زمانی که یک اتفاق ناراحتکننده و استرسزایی از نظر عاطفی برای یک فرد رخ میدهد، حتماً شنیدهاید که میگوید "قلبم شکست" یا "دلم گرفته" یا حتی "دلم شور میزند". رویدادهای شاد (ازدواج جدید، ارتقای شغلی، خانه جدید) و رویدادهای ناراحت کننده (بیماری، کار بیش از حد، مشکلات خانوادگی) می توانند باعث استرس شوند.
اما تمامی اینها فقط اصطلاحات رایج هستند و احتمالاً میدانید که از نظر علمی، استرس از مغز نشات میگیرد، نه از قلب. با این حال، مطالعات نشان میدهند که ارتباط قوی بین احساسات و سلامت قلب انسان وجود دارد. در طول دو دهه گذشته، مطالعات متعدد نشان دادهاند که احساسات و طرز فکر شما میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش دهد، به خصوص اگر همیشه استرس داشته باشید. در این مقاله از وبسایت زیواتک به بررسی ارتباط بین استرس و بیماریهای قلبی میپردازدیم و نکاتی را برای کاهش اثرات استرس بر قلب ارائه میدهیم. در ادامه با ما همراه باشید.
با توجه به "سلامت روانشناختی، رفاه، و ارتباط ذهن-قلب-بدن"، یک بیانیه علمی در مجله انجمن قلب آمریکا، سلامت روان میتواند به طور مثبت یا منفی بر سلامت جسمی و عوامل خطرناک برای بیماری قلبی و سکته تأثیر بگذارد.
استرس ممکن است به رفتارهای بهداشتی ضعیف مرتبط با افزایش خطر بیماری قلبی و سکته کمک کند، مانند:
پاسخ بدن شما به استرس ممکن است به شرح زیر باشد:
استرس همچنین میتواند:
مطالعات نشان میدهد که استرس بر قلب و سیستم قلبی عروقی تأثیر میگذارد. به طور کلی، استرس به دو نوع رایج تقسیم میشود: استرس حاد و مزمن. در ادامه خواهیم دید که این دو نوع استرس چگونه بر قلب تاثیر میگذارند.
استرس حاد، استرسی کوتاه مدت است و معمولاً بعد از یک اتفاق ناگهانی رخ میدهد. این استرس ناشی از پاسخ سریع بدن است و در واقع روشی است که بدن برای آماده کردن فرد در برابر تهدید از آن استفاده میکند.
در طول پاسخ استرسی:
با این حال، این اثرات موقت هستند. پس از پایان رویداد استرسزا، قلب به طور معمول عمل میکند. بیماریهای قلبی ناشی از استرس حاد نیستند. به بیان دیگر، برای اکثر افراد، استرس حاد اثر طولانی مدتی بر قلب ندارد.
با این حال، تحقیقات نشان داده است که استرس حاد میتواند منجر به افزایش موقت خطر بیماری قلبی عروقی (CVD) شود. به عنوان مثال، در افرادی که بلایای ناگهانی مانند زلزله یا جنگ یا خوشحالی غیرمنتظره را تجربه میکنند، میزان حملات قلبی افزایش مییابد.
استرس شدید یا احساسات شدید نیز می تواند عاملی در کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو یا "سندرم قلب شکسته" باشد. برای اطلاعات آشنایی با انواع بیماریهای قلبی به زبان ساده و راهکارهای جلوگیری از انواع بیماریهای قلبی کلیک کنید.
کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو (Takotsubo cardiomyopathy) که بعضی از افراد به آن «سندروم قلب شکسته» میگویند، نوعی بیماری قلبی ناگهانی است که از استرس ناشی میشود. در این بیماری قسمتهای انتهایی و میانی بطن چپ قلب دچار اختلال در پمپاژ خون به سرخرگ آئورت میشوند.
این نارسایی در رده نارساییهای ماهیچه قلب طبقهبندی میشود و دلیل اصلی آن استرس است. استرس حاد میتواند منجر به سندرم قلب شکسته و مشکلات پیچیده دیگری مثل حمله قلبی شود. برخی از متخصصان معتقدند دلیل سندرم قلب شکسته حجم زیادی از هورمونها (مثل آدرنالین) است که در یک موقعیت پر استرس تولید میشود و موجب اختلال در قلب میشود.
استرس مزمن به طور منظم طی هفتهها، ماهها یا حتی بیشتر ادامه مییابد. طبق یافتههای انجمن قلب آمریکا (AHA)، استرس مزمن میتواند عملکرد قلب را به علتهای زیر مختل کند:
با این حال، دانشمندان هنوز در حال بررسیهای دقیق هستند تا دریابند که این مشکلات چگونه منجر به بیماریهای قلبی میشود.
به گفته انجمن قلب آمریکا، مشخص نیست که آیا استرس به تنهایی میتواند باعث بیماریهای قلبی شود یا خیر. تحقیقات نشان میدهد زمانی که فرد، مستعد ابتلا به بیماری قلبی باشد و پیشزمینه این بیماریها را داشته باشد، استرس میتواند خطر بیماریهای قلبی را افزایش دهد.
استرس مزمن با بیماری قلبی ارتباط دارد اما لزوماً مستقیماً آن را ایجاد نمیکند. استرس میتواند فشار خون را افزایش دهد، که یک عامل خطر مهم برای شرایطی مانند سکته مغزی است، اما این امر به طور کامل توضیح نمیدهد که چرا برخی از افراد دارای استرس مزمن به این نوع بیماری قلبی مبتلا میشوند، در حالی که برخی دیگر که استرس مزمن دارند، دچار بیماریهای قلبی نمیشوند.
استرس از راههای مختلفی بر بیماریهای قلبی تأثیر میگذارد. به عنوان مثال، استرس باعث میشود که فرد رفتارهایی را از خود بروز دهد که میتوانند خطر بیماری قلبی را افزایش دهند، مانند:
این موارد به خودی خود هم میتوانند در بسیاری از موارد باعث ایجاد بیماری قلبی شوند. با این حال، استرس ناشی از شرایط اجتماعی و اقتصادی در کنار این عوامل میتواند خطر آسیب به سلامت قلب را دو چندان کند.
به عنوان مثال، مشکلات مالی میتواند استرس را افزایش دهد، اما ممکن است همین مشکلات مالی دلیلی باشد که فرد نتواند به غذای سالم و تازه دسترسی داشته باشد یا آن قدر برای مشکلات اقتصادی کار کند که هیچ زمانی برای ورزش کردن نداشته باشد.
در نتیجه، متخصصان و پزشکان در بسیاری از موارد استرس را "عامل کمککننده" یا "فاکتور اساسی" بیماری قلبی مینامند.
هیچ راه مطمئنی برای تعیین این موضوع وجود ندارد که آیا استرس مستقیماً بر قلب تأثیر می گذارد یا خیر. افراد ممکن است در هنگام استرس متوجه افزایش ضربان قلب و فشار خون شوند، اما این لزوماً نشاندهنده آسیب طولانی مدت به قلب نیست.
عوامل زیادی میتوانند بر ضربان قلب و فشار خون تأثیر بگذارند، از جمله اضطراب، احساسات ناگهانی، فعالیت بدنی شدید و غیره.
در صورت داشتن نگرانی و اضطراب طولانیمدت باید با پزشک صحبت کنید. علائم زیر میتواند نشان دهنده ابتلا به بیماریهای قلبی باشد:
استرس موقت، بخشی از زندگی است؛ اما زمانی که مزمن یا شدید شود، میتواند بر سلامت بدن، به خصوص سلامت قلب، تأثیر منفی بگذارد. راهکارهای زیر تا حد زیادی کمک میکنند تا بتوانید استرس خود را مدیریت کنید:
برای مدیریت استرس اجتنابناپذیر، ممکن است یادگیری تکنیکهای آرامسازی به شما کمک کند. این تکنیکها به کاهش ضربان قلب و تنفس بهتر کمک میکنند و بدن را به حالت آرامتر برمی گرداند. برخی از این تکنیکهای آرامسازی عبارتند از:
جهت مشاهده و خرید دستگاه نوارقلب زیواریتم اینجا کلیک کنید.
افرادی که فکر میکنند استرس ممکن است بر قلب آنها تأثیر بگذارد، یا افرادی که استرس مداوم را تجربه میکنند، باید با پزشک صحبت کنند.
گاهی فرد تصور میکند که استرس دارد، اما در واقع در حال تجربه اضطراب است. اضطراب یک بیماری قابل درمان با کمک گفتار درمانی است. داروهایی نیز وجود دارند که میتوانند علائم را کاهش دهند.
علائم اضطراب میتواند شبیه علائم بیماری قلبی باشد. به عنوان مثال، حمله اضطراب میتواند باعث تنفس سریع، ضربان قلب سریع، حالت تهوع و تعریق شود که همگی از علائم حمله قلبی هستند.
پزشک میتواند بررسی کند که دقیقاً مشکل چیست. با این حال، اگر در مورد این موضوع شک دارید که آیا فردی دچار حمله قلبی شده است یا خیر، باید خیلی فوری با اورژانس تماس بگیرید.
علائم حمله قلبی می تواند شامل موارد زیر باشد:
چه موقع و برای چه درد سینهای باید با اورژانس تماس گرفت؟
در این مطلب دریافتیم که محققان ارتباط استرس و بیماریهای قلبی پی بردهاند، اما هنوز در حال مطالعه هستند که چگونه یکی این دو بر هم تأثیر میگذارند.
واضح است که استرس می تواند منجر به رفتارهایی شود که ممکن است در خطر بیماری قلبی نقش داشته باشد، مانند سیگار کشیدن، نوشیدن الکل، یا رژیم غذایی نامتعادل و ناسالم. با این حال، این امر به طور کامل ارتباط بین استرس و بیماریهای قلبی را توضیح نمیدهد.
تحقیقات بیشتری برای درک نقش استرس در بیماری قلبی ضروری است، اما کاهش و مدیریت استرس میتواند به کاهش خطر ناشی از بیماریهای قلبی کمک کند.
استرس مداوم میتواند فشار خون و ضربان قلب را افزایش دهد و باعث افزایش خطر بروز بیماریهای قلبی مانند آنژین صدری و حملات قلبی شود.
استرس میتواند باعث افزایش ترشح هورمونهای استرسی مانند آدرنالین شود که به افزایش ضربان قلب منجر میشود. البته هنوز محققان در حال بررسیهای بیشتر در مورد ارتباط استرس و بیماریهای قلبی از جمله آریتمی هستند.
مدیریت استرس میتواند شامل تمرینات آرامشبخش، مدیتیشن، یوگا و فعالیتهای بدون استرس باشد. همچنین، تغییرات در سبک زندگی و مشاوره روانشناختی نیز میتوانند مفید باشند.
استرس مدام بر سلامت قلب تاثیر میگذارد و حتی میتواند باعث سکته قلبی یا ایست قلبی شود.
کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو (Takotsubo cardiomyopathy) که بعضی از افراد به آن «سندروم قلب شکسته» میگویند، نوعی بیماری قلبی ناگهانی است که از استرس ناشی میشود. در این بیماری قسمتهای انتهایی و میانی بطن چپ قلب دچار اختلال در پمپاژ خون به سرخرگ آئورت میشوند.