دستگاه نوار قلب یا الکتروکاردیوگراف با استفاده از الکترودهایی (سنسورها تشخیص سیگنالهای الکتریکی) که روی پوست قرار میگیرد، برای تولید الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG) یا همان نوار قلب مورد استفاده قرار میگیرد. این سنسورها اطلاعات الکتریکی ناشی از تپش قلب را دریافت میکنند و به واحد مرکزی الکتروکاردیوگراف یا دستگاه نوار قلب ارسال میکنند، تا در نهایت با توجه به نوع دستگاه نوار قلب داخل دستگاه نوار قلب ذخیره میشوند تا بعد روی کاغذ مخصوص چاپ شوند یا به طور مستقیم روی کاغذ مخصوص ثبت (چاپ) میشوند.
اگر شما هم مانند اکثر مردم فکر میکنید که بیماری قلبی گسترش چندانی ندارد و به ندرت پیش میآید، باید بگوییم که کاملاً اشتباه میکنید! بیماریهای قلبی و عروقی علت اصلی مرگ و میر مردان و زنان در سراسر جهان است. بیماریهای قلبی انواع مختلفی دارند و شایع ترین علت بروز این بیماریها، باریک شدن یا انسداد عروق کرونر است. اما پزشکان چگونه میتوانند از وجود بیماریهای قلبی اطمینان حاصل کنند؟ اختراع و توسعه دستگاه الکتروکاردیوگراف (ECG یا EKG) تحولی عظیم در مطالعه بیماری قلبی و درمان آنها ایجاد کرده است. تست نوار قلب امروز به یکی از رایجترین تستهای مورد استفاده در ارزیابی بیماران قلب تبدیل شده است. در این مطلب میخواهیم با این دستگاه کاربردی و مهم علم پزشکی آشنا شویم و دریابیم که دستگاه الکتروکاردیوگراف چیست و چگونه کار میکند. با ما همراه باشید.
الکتروکاردیوگراف (EKG) یا (ECG) یا دستگاه نوار قلب، دستگاهی است که بهصورت گرافیکی فعالیت الکتریکی عضلات قلب را ثبت میکند. از این دستگاه برای تشخیص ضربان قلب طبیعی و غیرطبیعی استفاده میشود. این دستگاه برای اولین بار در اوایل دهه 1900 اختراع شد و به یک دستگاه تشخیص پزشکی مهم تبدیل شد.
عملکرد دستگاه EKG به توانایی قلب در تولید سیگنالهای الکتریکی بستگی دارد. قلب از چهار حفره تشکیل شده است که این حفرهها به شکل دو پمپ کنار هم عمل میکنند. پمپ سمت راست خون برگشتی از بدن را دریافت و به ریهها پمپاژ میکند. پمپ سمت چپ خون را از ریهها میگیرد و آن را به بقیه بدن پمپاژ میکند. هر پمپ از دو محفظه، یک دهلیز و یک بطن تشکیل شده است. دهلیز خون ورودی را جمعآوری میکند و هنگامی که منقبض میشود، خون را به بطن منتقل میکند. هنگامی که بطن منقبض میشود، خون از قلب خارج میشود.
عمل پمپاژ قلب توسط ناحیه ضربانساز یا گره سینوسی دهلیزی که در دهلیز راست قرار دارد تنظیم میشود. یک تکانه الکتریکی در این ناحیه با انتشار یونهای کلسیم، یونهای سدیم و یونهای پتاسیم در غشای سلولها ایجاد میشود. تکانه ایجادشده در اثر حرکت این یونها، ابتدا به دهلیزها منتقل میشود و باعث انقباض آنها و فشار خون به داخل بطنها میشود. پس از حدود 150 میلیثانیه، تکانه به سمت بطنها حرکت میکند و باعث انقباض آنها و پمپاژ خون از قلب میشود. با دور شدن تکانه از حفرههای قلب، این بخشها آرام و رها میشوند.
استفاده از دستگاه الکتروکاردیوگراف یا دستگاه نوار قلب به پزشکان اجازه میدهد تا ولتاژ نسبی این تکانهها را در موقعیتهای مختلف قلب اندازهگیری کنند. تست نوار قلب به این دلیل میتواند تکانهها را اندازهگیری کند که بدن رسانای خوبی برای جریان الکتریکی است. هنگامی که یک پتانسیل الکتریکی در بخشی از قلب ایجاد میشود، جریان الکتریکی به سطح بدن در یک منطقه خاص هدایت میشود. الکترودهای متصل به بدن در این نواحی امکان اندازهگیری این جریانها را فراهم میکنند.
سیگنالهای الکتریکی اندازهگیریشده توسط دستگاه ECG فازهای مختلفی از ضربان قلب را نشان میدهند. هر بار که قلب میتپد، سه موج مجزا در دستگاه الکتروکاردیوگراف تولید میکند. اولین پالسی که دیده میشود، موج P نامیده میشود. این موج، سیگنال الکتریکی تولیدشده توسط ضربانساز را اندازهگیری میکند. پالس بعدی بزرگترین سیگنال است و مجموعه QRS نامیده میشود. این بخش از نمودار نشاندهنده سیگنال الکتریکیای است که بر اثر آرام و رها شدن دهلیزها و انقباض بطنها ایجاد میشود. تکمیل چرخه با موج T اتفاق میافتد که نشاندهنده شل شدن یا رپولاریزاسیون بطنها است. صدای مشخصه ضربان قلب با کمپلکس QRS و موج T مطابقت دارد.
نوار قلب که بهکمک دستگاه الکتروکاردیوگراف به دست میآید، دادههای مفیدی را ارائه میدهد و میتواند به تشخیص مشکلات مختلف مربوط به عملکرد قلب کمک کند. در زیر به کاربرد دستگاه نوار قلب میپردازیم:
پزشکان از دستگاه الکتروکاردیوگراف برای موارد زیر استفاده میکنند:
قسمتهای اصلی دستگاه ECG عبارتند از:
دستگاه الکتروکاردیوگراف بهطور کلی در انواع تک کاناله، دو، سه، شش و دوازده کاناله در بازار وجود دارد که هریک کارایی خاص خود را دارند. دستگاههای تککاناله نوار قلب تنها میتوانند فعالیتهای دستهای از لیدها را نسبت به زمان ثبت کنند، در حالی که دستگاههای چندکاناله نوار قلب این امکان را دارند که فعالیت الکتریکی بیش از یک لید را بهطور همزمان اندازهگیری و سپس آن را نسبت به زمان ثبت کنند.
اکنون که با دستگاه نوار قلب آشنا شدیم و به انواع آن پرداختیم، مهمترین سؤالی که به وجود میآید ویژگیهای یک دستگاه نوار قلب خوب است. برای خرید دستگاه الکتروکاردیوگراف، به موارد زیر دقت داشته باشید:
با افزایش میزان مرگومیرهای ناشی از بیماریهای قلبی، متخصصان و دانشمندان هر روز در تلاشند تا بتوانند از بروز خطرات قلبی جلوگیری کنند. دستگاه نوار قلب یا دستگاه الکتروکاردیوگراف یکی از اختراعاتی است که توانسته کمک بسیاری در تشخیص بیماریهای قلبی و جلوگیری از حملات قلبی داشته باشد. این دستگاه امروزه یکی از ابزارهای ضروری در بیمارستانها و کلینیکها محسوب میشود. در این مطلب با انواع دستگاه اکتروکاردیوگراف (دستگاه نوار قلب) آشنا شدیم و به بررسی عملکرد و مزایای آن پرداختیم. امیدواریم با انتخاب بهترین دستگاه الکتروکاردیوگراف تجربهای دقیق از ثبت نوار قلب داشته باشید.